U bevindt zich hier: Home > Nieuwe publicaties

Nieuwe publicaties

 

Nieuwe publicaties

Zoekmodule publicaties

Beroepscompetentieprofielen

Steigerbouwer

De steigerbouwer staat in voor het vakkundig opbouwen, demonteren en omvormen van alle mogelijke types van steigers, trappen, platformen, ondersteuningen, …. Hij moet daarbij rekening houden met de geldende voorschriften op het vlak van veiligheid.

Binnen het beroep van steigerbouwer kunnen we meerdere deelberoepen identificeren:

  • De hulpmonteur
  • De monteur
  • De chef-monteur
  • De voorman
  • De werfleider steigerbouw

Bij het vrijgeven van steigers van diverse complexiteit, moet men beschikken over een kwalificatie van steigerkeurder of steigerinspecteur.  Deze keurders en inspecteurs moeten niet noodzakelijk beschikken over de competenties nodig om zelf de steigers te bouwen. 

Publicatiedatum: 2016

Handboek

Houtskeletbouw

Het eerste, inleidende, hoofdstuk bevat een overzicht van de methodes uit de houtbouw die nog bestaan naast houtskeletbouw, schetst de structuur van een houtskeletbouw en duidt het verschil tussen de twee meest voorkomende constructiemethodes bij houtskeletbouw: de platform- en de balloonmethode.

In het tweede hoofdstuk bespreken we de specifieke kenmerken van hout als materiaal en houtskeletbouw als constructiewijze, die deze bouwmethode erg voordelig maken. Om meerdere redenen is het een constructiewijze met veel toekomstpotentieel.

In het derde hoofdstuk bekijken we de technische verwachtingen waaraan een gebouw moet voldoen. Deze zijn van belang bij het ontwerp en de uitvoering van een houtskeletbouw. Het gaat om mechanische sterkte en stabiliteit, energieprestatie, brandveiligheid, vochthuishouding, toegankelijkheid en gezondheid, akoestiek. Er wordt bekeken hoe de keuze van hout als bouwmateriaal bijdraagt aan het behalen van de eisen. De technische normen die van kracht zijn en die de technische prestaties meetbaar maken worden daarbij besproken.

Het vierde hoofdstuk behandelt het belang van de luchtdichting in functie van de regelgeving rond de energieprestatie en het binnenklimaat (EPB), die ervoor moet zorgen dat het energieverbruik van nieuwe woningen binnen de perken blijft. Er wordt kort ingegaan op de invloed van de luchtdichting op enkele eisen van de EPB-wetgeving en op de manier waarop luchtdichtheid gemeten wordt.

In het vijfde hoofdstuk vragen we ons eerst af wat bouwknopen juist zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. De uitvoering van deze bouwknopen bij houtskeletbouw komt in het zesde hoofdstuk uitgebreid aan bod. Daarbij wordt de hele houtskeletbouw van de fundering tot de nok doorlopen en wordt elke bouwknoop die we tegenkomen doorgelicht.

De luchtdichte uitvoering van de houtskeletbouw vormt het onderwerp van het zevende hoofdstuk. Zowel de luchtdichtheid van de onderdelen, als oplossingen voor het luchtdicht maken van doorboringen, als de luchtdichte uitvoering van de bouwknopen, komen aan bod.

Afsluitend bekijken we in het laatste hoofdstuk nog nader hoe de ventilatie, de verwarming en het sanitair in deze bouwmethode geintegreerd worden en welke aandachtspunten er voor de technische installaties zijn bij houtskeletbouw.

 


Zoek een opleiding